Boganmeldelse #2: Factfulness

Factfulness - 10 grunde til at vi misforstår verden - og hvorfor den er bedre, end vi tror af Hans Rosling med Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund 

Har du for nylig testet dine egne fakta med fakta? Ja, det lyder måske en smule besynderligt, men vi ved alle, at megen viden forfines eller ligefrem ændres over tid. Til trods for, at vi er bevidste om dette, er spørgsmålet, om vi i tilstrækkelig grad opdaterer vores viden og fakta over tid. Hvis du tør at teste dine egne fakta og dermed udfordre dine egne videns forudsætninger er bogen Factfulness den næste bog, som du skal læse.

Allerede i bogens indledning strømmer der en vis forbavselse igennem én, samtidig med at en indre stemme insisterende spørger: ”Ah, kan det nu også passe det, som jeg læser her”. Her har vi fat i bogens kerne, fordi den vil med næsten 100% sikkerhed overraske dig, eller rettere du vil blive overrasket over dine egne svar i forhold til nogle af de essentielle, og til tider simple, faktabaserede spørgsmål bogen stiller dig.

Bogen er langt hen ad vejen en venligt løftet pegefinger til det generelle vestlige verdensbillede inklusive dettes forudsætninger som i nutiden har omdannet sig fra fakticitet til forudindtagede og ikke faktabaserede fordomme om resten af verden.

Bogen fortæller os også en del om menneskets måde at absorbere indtryk på og vores handlinger heraf. For det meste er vores handlinger i nutidens samfund ikke hensigtsmæssige set i forhold til de indtryk, vi bliver mødt af, fordi trusselsbilledet ikke er det samme som i urtiden, men det ved vores menneskelige (ur)instinkter ikke, hvorfor vi ofte handler på (ur)instinkterne i stedet for på netop fakta, som det hele burde handle om. Alt dette bliver grundigt gennemgået i bogens 10 primære kapitler:

  1. Gap-instinktet
  2. Negativitets-instinktet
  3. Lige linje-instinktet
  4. Frygt-instinktet
  5. Størrelses-instinktet
  6. Generaliserings-instinktet
  7. Skæbne-instinktet
  8. Enkelt perspektiv-instinktet
  9. Skyld-instinktet
  10. Nødvendigheds-instinktet

Bogen formidler et budskab om, at vi som mennesker ikke er så forskellige baseret på de parametre, som ofte fremhæves som f.eks. religion, politisk orientering, køn, alder, race, kultur m.m., men snarere at forskellene kan forklares ud fra de i bogen fire definerede indkomstniveauer, som der findes i verden. Således vil mennesker på f.eks. indkomstniveau 3 have mere til fælles med hinanden, uanset de førnævnte parametre, end med mennesker på f.eks. indkomstniveau 1. Det er en lidt simpel, men interessant betragtning, som er gennemgående i bogen, og som ved nærmere eftertanke synes at være plausibel.

Factfulness er bogen til dig, der tør kigge indad for at opnå en dybere forståelse af de fakta, hvormed du iagttager den verden, som du er del af. Køb den hos Bog & idé eller Arnold Busck og nyd de mange personlige fortællinger og anekdoter, som Hans gennemgår fra sit eget meget begivenhedsrige liv igennem hele bogen.

Tag testen Gapminder Test og se, om du ved mere om globale fakta end en chimpanse.  

Du vil måske også kunne lide...