Omgivet af Idioter

Omgivet af idioter: lær at forstå dem, du ikke kan forstå - af Thomas Erikson

Det er ikke en børnebog, selvom den handler om fire farver: Rød, gul, grøn og blå. Bogen vil lidt forenklet sagt virke som værktøjet, der kan forløse problemet med dårlig kommunikation mellem mennesker, og i den forbindelse er farvekategoriseringen af forskellige personlighedstyper en nyttig metode. Dårlig kommunikation kan dog virke som en lidt bred term, men hvis du:

  • Nogensinde har diskuteret med din partner og følt, at I gik fuldstændig skævt af hinanden eller
  • har prøvet at forlade et møde med en følelse af, at du slet ikke forstod de andre i lokalet eller
  • har oplevet at visse mennesker aldrig forstår dig, uanset, hvor klart du udtrykker dig

 så er bogen noget for dig.

Hvem er hvilken farve?

Spørgsmålet er dog, om alle mennesker kan kategoriseres i farvekoder? Det korte svar er nej, og verden er som udgangspunkt mere kompleks end som så, hvilket betyder, at mennesker i realiteten vel nok overvejende indeholder en af farverne, men samtidig har et dryp eller to fra en eller flere af de andre farver. Vi kan også have en udpræget situationsbestemt farve(kombination), dvs. situationen, som vi befinder os i, kan også have en betydning for, hvor stærkt den ene eller anden farve kommer til udtryk hos os. F.eks. vil langt de fleste mennesker opføre sig på en måde privat, mens de antagelig vil opføre sig anderledes i en arbejdssituation.

Når det er sagt - ved du så hvilken farve, du er, og hvilke farver dine medarbejdere, dine leverandører og måske kunder er? Det kan være gavnligt at vide, hvilken type du står overfor, således at du kan handle i overensstemmelse med vedkommendes persontræk og dermed måske mindske sandsynligheden for konflikter - eller endnu bedre: være mere bevidst om, hvor du kan trykke for at fremme samarbejdet.

Handler det om dig eller de andre?

Selvom det er en bog, som handler om at kategorisere andre mennesker, handler det hele egentlig om dig, som læser. Fordi kun ved at kunne gruppere dine medmennesker kan du opnå en dybere indsigt i, hvorfor de er, som de er, og hvorfor du opfatter dem således. En kollega eller medarbejder kan måske virke som en komplet idiot for dig, men hvis du analyserer denne person og dermed fastlægger, hvorvidt denne f.eks. primært er en rød person, kan du tilpasse dig dette, fordi persontypen har en række karakteristika, som du kan forholde dig til og handle efter, hvilket kan gøre interaktionen bedre eller i det mindste mere tålelig.

En bog til alle aspekter i livet!

Vi nævnt indledningsvist, at det ikke er en børnebog, men metoderne kan sagtens hjælpe dig til at forstå dine egne børn eller lære dine børn at rumme andre børn. I privatlivet kan bogen måske også være behjælpelig i forhold til din partner og jeres kommunikation. Arbejdsmæssigt kan bogen være direkte brugbar eller god at have in mente i forhold til f.eks.:

  • Rekruttering
  • Lederudvikling
  • Medarbejderudvikling
  • Coaching og personlig udvikling
  • Salgstræning og kundehåndtering

Uanset hvad er det en god bog om (dårlig) kommunikation, og du kan købe den hos Bog & idé eller Arnold Busck.

Du vil måske også kunne lide...