Aktiehandel og aktieanalyse

Aktiehandel og aktieanalyse - Få mest muligt ud af dine investeringer - af Peter Arendt

Ved første øjekast virker det måske ikke logisk, at der på SMVGuiden er en boganmeldelse om aktiehandel og aktieanalyse, for hvad har det med driften af en SMV at gøre (medmindre det er et investeringsselskab)? Vi har dog medtaget bogen, fordi et eventuelt udloddet overskud fra dit driftsselskab til dit holdingselskab med fordel, og med (kontrolleret) risiko, kan investeres fremfor at trække negative renter i banken. Det kan være relevant, når hverken du eller din virksomhed umiddelbart har behov for (overskuds)likviditeten. 

Rådfør dig altid med din revisor, før du igangsætter investering i værdipapirer for dine virksomhedsmidler, da der bl.a. er en række skattemæssige forhold, som du skal tage hensyn til. Hvis du ikke allerede har en revisor, kan du hurtigt og nemt finde en på FSR - danske revisorer.

Aktieanalyse inddeles i to katogorier

Bogen er opdelt i to hoveddele for aktieanalyse:

  • Teknisk analyse.
  • Fundamental analyse.

Historisk set er de to discipliner (teknisk analyse og fundamental analyse) hinandens modpoler, men som det også indledningsvist fremføres i bogen, kan disse to lige så vel supplere hinanden (eller vægtes ud fra egne ønsker). Groft sagt kigger vi på (kurs)grafer i teknisk analyse, mens vi i fundamental analyse undersøger de makro-, sektor- og virksomhedsspecifikke forhold.

Afsnittene under teknisk analyse giver, på en meget pædagogisk facon, et overblik over analysedisciplinen og de dertilhørende begreber, herunder hvilke typer grafter, der findes, og hvilke du bør anvende, samt hvordan. Yderligere gennemgås en lang række af de almenkendte og anvendte tekniske indikatorer som f.eks. Relative Strength Index (RSI), Moving Average Convergence Divergence (MACD) og mange flere. Samlet set giver afsnittene et godt grundlæggende overblik over teknisk analyse.

Afsnittene under fundamental analyse giver et overblik over bl.a. nationaløkonomisk, industriel og virksomhedsspecifik analyse. Med hensyn til nationaløkonomisk- og industriel analyse er disse ikke udpenslet i nogen særlig grad, og du vil i sidste ende selv skulle finde yderligere litteratur om emnet, såfremt du ønsker et dybere indblik i, hvorledes sådanne analyser foretages. Her kan OECD Economic Outlook, IMF World Economic Outlook, Danmarks National Bank og EU's Business Cycle Clock være dine primære kilder. Alternativt kan du ofte, og ligeledes ganske gratis, finde makro- og sektoranalyser af god standard fra f.eks. Danske Bank, SEB, Handelsbanken eller Nordea, dog kan disse i nogle tilfælde være en smule ”farvede”.

Regnskabsanalyse introduceres kun perifært

I forhold til den virksomhedsspecifikke analyse skal du ikke forvente, at bogen kommer i dybden omkring regnskabsanalyse som sådan (da det ikke er en regnskabsanalyse bog), til gengæld præsenteres du for en række relevante nøgletal ift. fundamental analyse, herunder bl.a. EPS, P/E ratio, PEG ratio, dividend yield, ROE, m.m. I praksis vil det for de fleste være relevant at forstå disse og ikke regnskabet i mindste detalje (f.eks. opgørelsesmetoder osv.), særligt hvis du anvender en platform, hvor nøgletallene allerede er udregnet for dig. Dvs. at du ”blot” skal tolke nøgletallene snarere end at korrigere og udregne dem. Som udgangspunkt er det tilrådeligt at anvende en platform, da det er ganske tidskrævende selv at skulle indsamle data og foretage sådanne analyser, om end det naturligvis også er en mulighed. På en del handelsplatforme er nøgletallene m.m. vist, men det kan med fordel suppleres med f.eks. www.stockopedia.com (hvis det drejer sig om aktier). Andre alternativer og supplementer er:

Det var lidt et sidespor, og vi vender nu tilbage til bogen, hvor teknisk analyse og fundamental analyse i bogens sidste to kapitaler samles. Bogen fremsætter således en helt korrekt handelsmanual med udgangspunkt i det gennemgåede materiale. Handelsmanualen viser, at forfatteren tør sætte hånden på kogepladen, og det er klart et positivt element, fordi vi ved, at netop det punkt, hvor det ofte bliver svært, er når tankerne skal gøres til helt konkrete handlinger (hvilket i øvrigt er glimrende illustreret i: Boganmeldelse #3 : Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag).

Du bliver ikke ekspert, men...  

Overordnet set er det en anbefalelsesværdig og reel bog til dig, som ønsker at blive klogere på aktiehandel og aktieanalyse. Samtidig underspilles risikoelementerne ved investeringer i bogen ikke - tværtimod kræver det (minimale) tab for at blive profitabel! Alt i alt er Aktiehandel og aktieanalyse meget letlæselig og en inspirerende grundlæggende bog, som du købe direkte hos Saxo eller Bog & idé. Dog vokser træerne som bekendt ikke ind i himlen, og du skal dermed ikke forvente, at blot én bog løfter dine kompetencer til et niveau, hvor du bliver den næste Warren Buffet. Vi vil i løbet af indeværende år anmelde en anden aktieanalyse bog (Vinderstrategier i Aktiemarkedet), som har en del mere tyngde. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag direkte besked, når det sker.