Supertrends -50 ting, du bør vide om fremtiden - af Lars Tvede
Hvor er verden på vej hen? Havde du vidst det for blot 10, 15, 20 eller 50 år siden ville du have været ufatteligt succesfuld i dag men hvad fremtiden binger ved ingen med sikkerhed. Dog kan nutidens tendenser give indikationer om hvor vi som verden er på vej hen, hvilket netop er bogens overordnede tema.
Bogen er først og fremmest opdelt i en række undertemaer herunder bl.a.:
- Den bioteknologiske revolution.
- Computere, software og elektroniske netværk.
- Vejen til uendelig energi.
- Fremtidens transport, huse og byer.
Alle undertemaerne rummer yderligere detaljering om konkret udvikling indenfor f.eks.:
- Fremtidens genmodificerede menneske.
- Revolutioner mod kræft.
- Internet of Things.
- Big Data.
- Virtual reality.
- Argumented reality.
- Kød produceret uden dyr.
Ja vi kunne blive ved. Ved første øjekast ligner det måske mest af alt en opridsning af diverse buzzwords fra tidens mainstreammedier, men bogen formår at præsentere emnerne dybere end netop mainstreammedier. Samtidigt skal det nævnes at mængden af koncentreret information er høj og i starten kan bogen virke lidt som et leksikon hvilket den da også fint kan bruges til efter du har læst den. Du skal med andre ord give bogen en chance fordi efter de første 50-100 sider er den nærmest umulig at lægge fra sig igen.
50 tommelfingerregler
Som en helt central del af bogens struktur indgår der, i tilknytning til de behandlede super trends, 50 tommelfingerregler af varierende karakter dvs. nogle er (konsensus) bestemte (teknologi)love mens andre kendetegnes ved af at være en form for fakta bestemte citater. Tommelfingerreglerne underbygger og summerer på elegant vis mange af undertemaerne.
Bogen sidste tre kapitaler:
- Virksomhedsledelse i en mere dynamisk verden.
- Politiske konsekvenser af fremtidens teknologier.
- Efterskrift: en overvejende bedre verden.
får sat bogens øvrige emner i et eftertænksomt perspektiv og de bidrager dermed positivt til bogens tyngde. Om end forfatteren i hans tidligere bog ”Det kreative samfund - Hvordan Vesten vinder fremtiden” i endnu højere grad formår at opstille tilsvarende perspektiver for verden og dens fremtidige (mulige) udvikling.
Vi kommer i bogen vidt omkring i den forrygende (eksponentielle) udvikling som verden tilsyneladende er på vej i mod. Dette i en sådan udstrækning at nutiden til tider føles nærmest uinteressant i forhold til de fremtidige perspektiver som bogen præsenterer. Sideløbende med begejstringen vækkes der også en visse (etiske) bekymringer i forhold til nogle af de fremtidige teknologier – de kan i hvert fald virke overvældende i nutidens kontekst.
En bog for alle
Det er selvsagt en tankevækkende bog fordi du præsenteres for nogle, i nutidens kontekst, helt vilde fremtidsperspektiver og det er bog som du skal læse uanset om du er virksomhedsejer eller ej fordi du kommer til at leve med (nogle af) disse trends i nær fremtid. For virksomhedsejeren er der selvsagt en række emner som du bør sammenholde og overveje i forhold til din egen virksomhed og dens fremtid. Eller måske rejser der sig et endnu mere vidtgående spørgsmål: er din virksomhed overhovedet fremtidssikret til den fremtid som vi står overfor – hvis ikke hvilke tiltag kan du så iværksætte for at imødekomme fremtiden eller hvordan kan du tilpasse din virksomhed og dermed drage fordel af de fremtidige trends. Der er utallige eksempler på virksomheder som ikke i tide tog fremtidsperspektiverne til sig inden det var sent f.eks. Kodak og Blockbuster.
Køb, i nærmeste fremtid, bogen hos Saxo eller Bog & idé uanset om du er til sci-fi eller ej.