Efter flere måneder med Corona-krisen og dens følger som overordnet omdrejningspunkt for SMVGuidens nyhedsbreve tager vi nu et glædeligt gensyn med en af vores kendte mærkesager: digitalisering. For til trods for alt det negative ved COVID-19, der naturligvis har haft sin berettigelse i vores månedlige opdateringer, har virussens indgribende forstyrrelse af det danske erhvervsliv også i en vis udstrækning skabt et pres og et frirum for fornyelse og nytænkning af din virksomheds forretningsgrundlag. Helt nærliggende for en del af den fornyelse er den digitale omstilling, som corona-krisen for mange virksomheder ikke blot har givet frirummet til at igangsætte, men også i særdeleshed har vist vigtigheden af i en verden med flere fysiske begrænsninger.
SMV:Digital har mærket behovet i 2020
Hvis du har har været en fast læser af SMVGuidens nyhedsbrev i noget tid, husker du måske, at vi tilbage i marts 2019 skrev om den på daværende tidspunkt nye platform fra regeringen ved navn SMV:Digital. En bred og velfinansieret tjeneste, hvis formål udelukkende består af at hjælpe danske SMV'er med at blive mere digitale på flere forskellige faconer. Er du blandt vores nyere læsere, eller har du behov for at få genopfrisket din hukommelse, kan du lære mere om, hvad den offentlige digitaliseringsordning går ud på ved at læse nyhedsbrevet Marts 2019 | SMV:Digital.
SMV:Digital, som administreres af Erhvervsstyrelsen, medgiver, at de har tiltrukket sig en enorm opmærksomhed fra danske SMV'er i 2020 og særligt siden Corona-krisen for alvor tog fat med nedlukningen i marts. Det er givetvis meget glædeligt, specielt set i lyset af den ellers dystre rapport fra Deloitte og Erhvervsministeriet fra 2018, som viste, at kløften mellem SMV'ernes og de større virksomheders digitale evner voksede stødt. Skelet henførtes her blandt andet til, at SMV'erne i Danmark ikke i tilstrækkeligt grad har taget den digitale omstilling alvorligt nok. Udover at det har gjort SMV'erne mindre konkurrencedygtige relativt til deres større modparter, så har det også udsat SMV'erne for langt flere IT- og sikkerhedsmæssige risici - det kan du læse mere om i Juli 2019 | IT-trusler og Cyber-sikkerhed.
50 millioner kroner er allerede delt ud - og du kan stadig søge
I første halvår af 2020 medgiver SMV:Digital, at de har udloddet i alt 50 millioner kroner fordelt på i alt 584 danske SMV'er. Hver SMV har enten modtaget 25.000 eller 100.000 kr., hvor man med lidt hurtig hovedregning således kan udlede, at langt de fleste virksomheder, nærmere bestemt 472, har modtaget det store tilskud, hvor 112 SMV'er har modtaget 25.000 kr.
De er blevet uddelt i tre forskellige ansøgningsrunder i februar, marts og april, hvor særligt sidstnævnte pulje mærkede efterspørgslen med hele 800 ansøgninger allerede indenfor 3 timer af puljeåbningen. Den store efterspørgsel betyder dog ikke, at du skyde en hvid pil efter at få del i midlerne, da erhvervsstyrelsen som følge af COVID-19 og det medfulgte øgede antal ansøgninger har bevilget yderligere 38 millioner kroner til SMV:Digital. Som respons udtaler formanden for SMV:Boardet, Dorte Zacho Martinsen:
"”Det er fantastisk, at vi bl.a. med hjælp fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har haft mulighed for at hjælpe så mange SMV’er i gang eller videre med en digital omstilling i 2020. Den enorme efterspørgsel efter vores tilskudsvouchers viser, at der er et stort behov for hjælp blandt SMV’erne, men også at SMV’erne har stort mod på udvikling og digitalisering. Vi har ramt hovedet på sømmet med SMV:Digitals tilskudsordning, hvor vi yder tilskud til privat rådgivning, der er skræddersyet SMV’ernes konkrete behov for digitalisering, hvilket er blevet særlig aktuelt under coronakrisen”
Det kan du søge til
100.000 kr.: Privat rådgivning
Tilskuddet på 100.000 kr. ydes til de SMV'er, som har en idé om nogle udfordringer eller muligheder i sin virksomhed, hvorved de kan drage nytte af en digital omstilling - men hvor de har behov for rådgivning for at komme videre. Det kan både være til dig, der ønsker at få afklaret konkrete tiltag, eller til dig, der måske stadig har behov for at få identificeret potentiale, men hvor du dog allerede har gjort dig nogle grundlæggende tanker. Til denne del er der nogle ansøgningskrav, hvor ansøgningerne vurderes af sagsbehandlerne i SMV:Digital.
25.000 kr.: Tilskudsvoucher
Tilskuddet her ydes til dig, der mangler basal viden inden for digital omstilling og oplever udfordringer med at tage det næste skridt. Det gives derfor midler til samme område som ovenstående, men uden at der stilles nævneværdige forberedende krav til ansøgningen, andet end ønsket om at digitalisere din virksomhed. Et krav for at du får lov til at få og bruge de 25.000 kr. er dog, at du først deltager i én af tre tematiserede workshops, som skal give dig en bedre forståelse for, hvordan du optimalt anvender midlerne.
Modsat de 100.000 kr., som gives til den private rådgivning uden forudgående workshop, gives de 25.000 kr. ud fra først-til-mølle princippet, så derfor er det en god idé at sidde klar med ansøgningen, så snart puljen åbner. Find de relevante frister og formularer her.
Nyt på SMVGuiden: Læs vores boganmeldelser
På SMVGuiden har vi udarbejdet flere forskellige platforme til at formidle viden, der skal hjælpe dig med at tage din virksomhed skridtet videre eller give dig inspiration til at løse bestemte udfordringer. Udover det månedlige nyhedsbrev har vi over 110 artikler inden for vores fire inddelte kategorier, videoer med råd i samarbejde med kendte og succesfulde iværksættere, magasiner og værktøjer. Som seneste skud på stammen introducerer vi nu også vores boganmeldelser, hvor vi giver en kort beskrivelse af bøger, der er relevante for virksomhedsejere og dykker ned i, hvad de kan give af værdi til din virksomhed. Indtil videre kan du finde anmeldelser for syv forskellige bøger, og vi vil løbende lægge nye anmeldelser op, som vi både vil reklamere for i nyhedsbrevet og som lægges op direkte på SMVGuiden.
Læs for eksempel anmeldelserne for de to anmelderroste danske bestsellere: Jytte fra marketing er desværre gået for i dag af Morten Münster eller Iværksætter af Lars Tvede og Mads Faurholt.