Lav din egen hjemmeside: Det er nemmere end du tror

14 minutter
udgivet 27.07.2018
opdateret 07.12.2018
RESUMÉ

Der er mange grunde til at have en hjemmeside, uanset hvilken branche din virksomhed er i. Det er for eksempel en god markedsføringskanal, og det får din virksomhed til at fremstå mere professionelt. Når du skal lave en hjemmeside, kan du programmere den selv, få andre til at programmere den eller gøre brug af online platforme som Squarespace, Weebly, Wordpress eller Wix. Det er sidstnævnte mulighed, som vi mener er den gyldne middelvej. De fire webbuilders varierer i funktionalitet, pris og brugervenlighed, og hvilken én du bør vælge kommer an på dit budget og dine IT-kundskaber.

Vidste du, at 97% af alle danskere har netadgang? Og at 80% af disse handler på nettet?1 Med en befolkning hvor næsten alle har adgang til internettet, undrer vi os meget over, at ikke alle danske virksomheder har en tilstedeværelse på internettet. 

Det at have en hjemmeside giver dig adgang til billig markedsføring, en meget større kundebase og nye forretningsmuligheder. Alle virksomheder, som har kunder, hvad enten de er forbrugere eller andre virksomheder, burde derfor være på nettet. Det behøver ikke at være en specielt dyr eller flot hjemmeside - for eksempel vil en håndværker kunne få meget ud af at lave en enkel hjemmeside, som siger noget om, hvilke tjenester han eller hun tilbyder, hvor meget prisen typisk ligger på, og hvordan man kan kontakte vedkommende. Ved at investere nogle tusinde kroner eller et par eftermiddage af din egen tid vil du kunne skabe noget, der giver dig legitimitet og tillid over for dine eksisterende og potentielle kunder, samtidig med at barrieren for, at de køber et produkt eller en service af netop dig, falder.

Når det kommer til at lave din egen hjemmeside til din virksomhed, har du tre hovedalternativer: 

De tre alternativer

  1. Programmere den selv. Dette kræver gode færdigheder i programmeringssprog som f.eks. HTML, CSS og JavaScript.
  2. Betale andre for at programmere den for dig. Dette alternativ er relativt dyrt, men kan være et godt alternativ, hvis du behøver en unik side med mange funktioner. Dog skal du være særligt opmærksom på ophavsret, (eksklusiv) brugsret og eventuel kontraktbinding ift. brug og fremtidig vedligeholdelse. Tænk også over hvilket sprog der programmeres i så du ikke ender med et begrænset system som kræver helt særlige programmører.
  3. Anvende enten Squarespace, Weebly, WordPress eller Wix til at lave en hjemmeside selv uden programmering.

Fire Website Builders: WordPress, Squarespace, Weebly og Wix

Det er mulighed nummer 3, denne artikel vil fokusere på, eftersom det er den billigste løsning, som ikke kræver en masse IT-kundskab. Squarespace, Weebly, WordPress og Wix er alle fire såkaldte ”Website Builders”. Altså lader de dig sammensætte din egen hjemmeside ved at vælge ud fra en masse forhåndslavet indhold. Udover dette kan du selvfølgelig også lave og uploade dit eget indhold. Ingen af dem kræver, at du kan programmere, og hvis du bruger lidt tid på at læse om, hvordan de fungerer, burde du kunne have din hjemmeside oppe at køre inden for nogle timer. Husk dog også at tjekke hosting delen som dog tit følger med webdomænet - eventuelt hos DK Hostmaster eller UnoEuro. Tænk også over om du har behov for .dk, .com, .org, .eu, .xyz, .net, .biz osv. og tænk også over om der kunne være mening i at købe domænenavne, som ligner dit så andre ikke køber disse. 

Fordele og ulemper ved hver af de fire løsninger

Fordele

Den største fordel ved Squarespace i forhold de andre tre alternativer er, at den tilbyder de visuelt flotteste templates. Det betyder, at du nemt kan lave en professionel hjemmeside, der ser rigtig flot ud. Samtidig har Squarespace mange forskellige alternativer til, hvordan din side kan se ud, som gør, at du kan lave den forholdsvist unik.

Ulemper

Selv om Squarespace er et godt værktøj til at lave din egen hjemmeside, der siger ”wow!”, er den ikke så intuitiv og nem at bruge som for eksempel Wix og Weebly. Den har også mindre funktionalitet end WordPress, men hvis du er lidt IT-kyndig, og det vigtigste for dig er, at din hjemmeside er visuelt flot, er Squarespace et meget godt alternativ.

Pris

Prismæssigt starter Squarespace på 11 euro om måneden for den mindste pakke. Efter det har de alternativer på 17, 24 og 36 euro - alt efter hvilken funktionalitet du behøver. For at få en bedre oversigt over, hvad de forskellige pakker indeholder, kan du se deres priser her.

Fordele

Hvis du kun har brug for en meget simpel hjemmeside, er Weebly et alternativ, der gør det meget nemt. Du kan i princippet få en side etableret på 20 minutter, og det kræver ingen IT-kompetencer at bruge Weebly, så hvis du kun skal bruge din side til at præsentere lidt generel information om din virksomhed, er Weebly et godt alternativ.

Ulemper

De største ulemper ved Weebly er, at det er svært at skræddersy din side med tjenesten, og desuden er de eksisterende templates ikke specielt spændende. Det betyder, at en side lavet med Weebly kan blive lidt kedelig, men samtidig er det den nemmeste og hurtigste at bruge af de fire.

Pris

Weebly er en meget billig tjeneste, og hvis man vil væk fra gratisversionen (noget vi anbefaler), starter tjenesten på kun 4 euro om måneden. Når det er sagt, må du op på 7 euro om måneden, før du ikke får tredjepartsreklamer på din side. De andre alternativer ligger på 11, 23 og 33 euro om måneden. Mere information om, hvad pakkerne tilbyder, findes her.

Fordele

WordPress er uden tvivl den mest kendte og brugte af de fire "website builders", og da den er open source, giver den dig meget flere muligheder end de tre andre. Der findes en masse forskellige plugins, du kan koble til din WordPress-side, der åbner for en række funktioner.

Ulemper

Sammenlignet med de tre andre er WordPress’ største ulempe kompleksiteten. Selvom den giver brugeren flest muligheder, kræver det også meget mere tid og kompetence at bruge WordPress til at lave en rigtig god og flot side. Hvis du derimod er god til IT og kræver mere af din hjemmeside, er WordPress nok det bedste alternativ.

Pris

WordPress’ billigste pakke er faktisk helt gratis, men så må man finde sig i, at ens hjemmeside har en ”.wordpress.com” - adresse (altså ville www.opr-virksomhedslån.dk blive til www.opr-virksomhedslån.wordpress.com), og det mener vi ikke, er professionelt nok for en virksomhed. Vi anbefaler derfor som minimum, at du går op til en 4 euro om måneden pakke. Der findes også en pakke til 8 og en til 24.92 euro per måned. Mere information om indholdet i de forskellige pakker kan du finde på her.

Fordele

Wix er også en meget nem ”website builder” og har et system, hvor du kan klikke og trække de elementer, du vil have på din side, fra Wix’ indholdskatalog. Wix indeholder også muligheder for nemt at tilknytte applikationer til din hjemmeside og er derfor et godt alternativ, hvis du har brug for mere end bare en informationsside.

Ulemper

Selvom Wix gør det nemt at lave din egen hjemmeside, kræver det en god del mere kompetence, hvis du vil udnytte alle de muligheder, platformen tilbyder. Samtidig har Wix nogle klare mangler, som f.eks. at du ikke må udskifte din template, efter du har valgt den, hvilket kan være lidt frustrerende.

Pris

I forhold til pris har Wix også en gratisversion af tjenesten, men med reklamer og et ”.wix.com”-domæne anbefaler vi ikke denne. De andre pakker koster 4.50 euro, 8.50 euro, 12.50 euro, 16.50 euro og 24.50 euro om måneden. Du kan få et bedre overblik, hvad de forskellige pakker indeholder her.

Vi håber, dette indlæg har givet dig et indtryk af, hvor vigtigt det er at have en tilstedeværelse på internettet. Samtidig har den forhåbentlig vist, at det ikke behøver at koste så meget eller kræve en masse kompetencer at lave din egen hjemmeside til din virksomhed. 

Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev her og modtage direkte besked, når vores næste blogindlæg udkommer.