Vækstfinansiering er, når du låner penge til ekspansion eller forøgelse af aktiver. Denne type lån har ofte en relativt lang løbetid, og der bliver som regel også lånt større summer, da vækst ligger i den kapitaltunge ende af strategiske tiltag. Inden du søger om vækstfinansiering er det vigtigt, at du har gennemtænkt en vækstplan og lavet de rigtige udregninger. Der findes mange fokusområder for vækst, men uanset hvad din virksomhed vælger at satse på, bør digitalisering og procesoptimering indgå i vækstplanen.
Til forskel fra et driftsfinansieringslån handler vækstkapitalsfinansiering om at investere i sin virksomhed, fremfor blot at skaffe arbejdskapital til at sikre sin virksomheds drift på det operative niveau.
Denne type investering er for dig, som har en vækstplan for din virksomhed i form af en ekspansionsstrategi, eller for dig som vil forbedre din virksomheds materielle og immaterielle aktiver for at øge lønsomheden og konkurrenceevnen.
På et mere håndgribeligt plan ses det typisk, at vækstkapitalen bruges til at indkøbe hardware, maskiner eller software, eller til at hyre professionel rådgivning og/eller nye ansatte. Et lån af denne kaliber har ofte en længere løbetid end et driftsfinansieringslån, samtidig med at det ofte også handler om lidt større summer – noget der dog varierer meget alt efter hvilken fase af vækstplanen virksomheden befinder sig i.
Lav altid beregninger for hvordan, du vil forvalte din vækstkapital
Hvis du har i sinde at ansøge om vækstkapital, er det vigtigt, at du har en konkret plan for hvad pengene skal bruges til og forhåbentlig også beregnet en ”Return-On-Investment” formel (ROI). Det gør sig gældende for alle slags lån, men i strategiske tiltag er det fundamentalt, at man har vendt hver en sten. Du bør have en idé om, cirka hvor meget investeringen vil øge din profit, og at du herved kan sikre dig, at denne sum er større end omkostningerne, der kommer ved optagelsen af erhvervslånet. Bliver vækstkapitalen anvendt rigtigt, og har du en godt gennemtænkt vækstplan, kan du opnå gode, profitable resultater samtidig med, at du minimerer risikoen for tab.
Digitaliser og effektiviser dine opgaver
Der findes mange fornuftige tilgange til en ekspansionsstrategi, men noget som alle små og mellemstore virksomheder i hvert fald bør have med i vækstplanen, er digitalisering med henblik på procesoptimering. Ved at investere i eksempelvis nye IT-systemer eller professionel rådgivning, kan man digitalisere og dermed effektivisere mange af de opgaver, der i dag fylder i hverdagen, men som ikke skaber direkte merværdi for din virksomhed. Ved at effektivisere den slags opgaver kan du potentielt gøre din virksomhed til både en mere spændende, men også mere lønsom arbejdsplads.
Det vigtigste ved en vækstplan er, at den er gennemtænkt
Din vækstkapital kan bestemt også bruges til finansiering af mange andre områder, så længe investeringen er gjort med omtanke. I et andet henseende kan for eksempel markedsføring eller et nyt køretøj give dig flere kunder og øge dine salgsindtægter. Et godt anvendt erhvervslån gør også, at du ikke altid behøver at låne de helt store beløb for at opleve stor vækst.
Tøjbutikken – bedre webshop og bredere varelager
For at tage et virkelighedsnært eksempel, kigger vi på en fiktiv fysisk tøjbutik, som oplever stærk vækst. De har en aktivt drevet en populær Facebookside og får derigennem masser af ”gratis” markedsføring, men uden en ”up-to-date” hjemmeside med dertilhørende webshop går de stadig glip af en masse potentielle kunder. Det denne tøjbutik så skal bruge vækstkapitalen til, er at få en fuldt opgraderet hjemmeside med en opdateret webshop.
Der er ingen tvivl om, hvor vigtigt det er at markedsføre sig på nettet i dag, specielt når man driver en forretning, der fokuserer på salg af varer direkte til forbrugere. Virksomheden her kan ved at ekspandere online, komme ud over de geografiske begrænsninger og samtidig til nå ud til den del af segmentet, hvor bekvemmelighed står højt på prioritetslisten. Det betyder, at man kan få stærke vækstresultater, uden at man behøver at låne mere, end man er tryg ved. Pointen med eksemplet her er, at der en plan for hvad pengene skal bruges til og hvordan det vil hjælpe med vækst. Kombineres det med nogle beregninger som for eksempel ROI, kan denne tøjbutik formentlig opnå rigtig gode resultater ved at tage et virksomhedslån.
En god vækstplan skal bruge vækstkapital
Har du en stor egenkapital, er det muligt at du kan finansiere dine planer internt. Men for mange Små og Mellemstore Virksomheder er det ofte ikke tilfældet. Så selvom lån forbindes med høje omkostninger, kan det altså både være nødvendigt og give rigtig god mening så længe du har en forståelse for alle de relevante faktorer.
Læs også artiklerne om akut-, drift og betinget finansiering eller se flere konkrete eksempler på vækstfinansiering direkte i OPR's finansieringsoversigt.